Landsmeer, Den Ilp en Purmerland

Landsmeer vormt met de kernen Den Ilp en Purmerland een uitgestrekt lintdorp net boven de ring van Amsterdam. Het dorp wordt omringd door een waterrijke en groene omgeving. Aan de ene kant strekt het natuurgebied Ilperveld zich uit en aan de andere kant ligt het recreatiegebied het Twiske.

Landsmeer plusregio Amsterdam

In Landsmeer komt u langs karakteristieke panden en aan het lint zijn uitstekende horecagelegenheden te vinden voor een lunch of drankje in dit mooie Waterlandse dorp. Landsmeer ligt op een steenworpafstand van Amsterdam, Zaanstad en Purmerend en is vanuit deze steden een fantastische uitvalbasis om zowel stad als natuur te ontdekken.

Den Ilp lintdorp van gemeente Landsmeer

Den Ilp is een lintdorp in de gemeente Landsmeer. De bebouwing van Den Ilp loopt aan de zuidkant over in het dorp Landsmeer en aan de noordkant in Purmerland. Het dorp werd sinds de jaren zestig landelijk bekend door de excentrieke kunstschilder en etser Anton Heyboer en zijn bruiden, die in den Ilp woonden. Zijn bruiden wonen er nog steeds, Petra Heyboer heeft aan de overkant van de woning van Anton Heyboer een Art Gallery met werken van Heyboer.

Purmerland het moederdorp van Purmerend

Purmerland is een lintdorp in de gemeente Landsmeer. Het ligt net ten zuiden van de Purmerend en ten noorden van Den Ilp. Purmerland was ooit een belangrijke plaats. De man die centraal in het licht op de Nachtwacht van Rembrandt staat is Frans Banninck Cocq. Hij was één van de burgemeesters van Amsterdam, Heer van Purmerland en Ilpendam. Deze plaatsen waren in de Gouden Eeuw de graanschuren van Amsterdam, omdat er vruchtbare grond ter beschikking was door het ontwateren van het veen. Door dat ontwateren klonk het veen sterk in, totdat het op het laagwaterniveau van de Zuiderzee terechtkwam.

Foto: Ria de Boer

Ontdek Laag Holland, de achtertuin van Amsterdam.

Ga naar de website >